Basitçe ifade etmek gerekirse, yeşil lojistik, operasyonları daha sürdürülebilir hale getirmeyi hedefleyen herhangi bir iş uygulamasını kapsar. Ekolojik lojistik olarak da adlandırılan, geleneksel lojistiğin attığı temel üzerine inşa edilmiştir. Geleneksel lojistikte odak noktası operasyonlardır, ancak çevre dikkate alınmaz. Yeşil lojistiğin amacı, hem iş operasyonlarını hem de organizasyonun sürdürülebilirliğini iyileştirmektir.
Sürdürülebilirliğin ana bileşenleri olarak ekonomiyi, çevreyi, toplumu ve yönetimi ele almak gerekir. Başka bir deyişle sürdürülebilir bir hayatı başarmanın yolu çevreyi, toplumu ve ekonomiyi bir bütün olarak ele alan çözümlerle mümkün.
LogD markası lojistik sektöründe karbon emisyonunu azaltmada firmalar için avantaj sağlıyor. LogD, oluşturduğu inovatif Milk Run Sistemi ile 3R Logistic: Re-cycle (geri dönüşüm), Re-usable (yeniden kullanılabilir), Re-versible (tersine) lojistik uygulamaları kapsıyor.
NEDEN LOJİSTİK OPERASYONLARI YEŞİLE DÖNMELİ?
Yeşil lojistiğe geçmek için pek çok neden var. Yeşil lojistik, işletmenizin müşterileri kazanmasına, maliyetleri düşürmesine ve karbon ayak izinizi düşürmesine yardımcı olabilir. Basitçe söylemek gerekirse, bu akıllı bir yatırımdır.
LogD Milk Run Yönetim Sistemi ve sistemdeki özel tasarım geri dönüşümün kullanıldığı kutular, kaynak kullanımını azaltıyor böylece şirketlerin ekonomik ve lojistik faaliyetleriyle çevreye verdiği zararı minimize ediyor. Çevre dostu, verimli taşımacılık ve sürdürülebilir tedarik sistemi olarak LogD Milk Run Yönetim Sistemi, yeşil lojistik için şirketlerin en güçlü ve etkili sürdürülebilir stratejilerinden biri olarak öne çıkıyor. LogD Milk Run Yönetim Sistemi ile ekolojik, ekonomik ve toplumsal faktörleri göz önüne alarak lojistikte ürünlerin paketlenmesi depolanması ve dağıtımı ile ilgili sürdürülebilir bir yol izliyor ve şirketlerin çevreye verdiği zararın minimuma düşürülmesini sağlıyor.
MÜŞTERİ KAZANMAK
Alışveriş yapanlar çevreye her zamankinden daha fazla önem veriyor ve satın alma alışkanlıkları da bunu yansıtıyor. IBM'in yakın tarihli verilerine göre, tüketicilerin yaklaşık %80'i sürdürülebilirliğin önemli olduğunu düşünüyor. Veriler ayrıca tüketicilerin yaklaşık %60'ının "çevresel etkiyi azaltmak için alışveriş alışkanlıklarını değiştirmeye istekli" olduğunu da gösterdi. Çevreye odaklanan paydaşlarla, hem e-ticaret hem de gerçek mekanda faaliyet gösteren işletmelerin rekabetçi kalabilmek için sürdürülebilirliğe öncelik vermesi gerekecek.
Ancak sürdürülebilirliğe yönelik küçük önlemler yeterli olmayacaktır. Future Commerce, tüketicilerin %47'sinin "aktif olarak daha az ve daha iyi şeyler satın almaya odaklandığını" tespit etti. Ayrıca, diğer bir %28'lik kesimin satın alma işleminin "çevreye duyarlı" olduğundan emin olmak için satın almadan önce araştırma yaptığını da keşfetti. Müşterilerin beklentilerini karşılamak için işletmelerin ekolojik etkilerini anlamlı bir şekilde azaltmak için yeşil tedarik zinciri ve lojistik stratejileri uygulamak gibi eyleme geçirilebilir yollar bulması gerekecek.
Halihazırda bunu yapan veya süreçlerini daha çevreci olacak şekilde güncellemeye istekli işletmeler için ödüller harika, tüketicilerin %88'i sürdürülebilirliğe öncelik veren işletmelere daha sadık olacaklarını belirtiyor.
AZALAN MALİYETLER
Sürdürülebilir iş uygulamaları verimliliği artırmaya ve israfı azaltmaya odaklandığından, çevreci olmak ve tasarruf etmek genellikle el ele gider. Yeşil lojistik, bireysel işletmelere uygulandığında farklı göründüğü için, mali tasarruflar ve atık azaltma da her işletme için farklı görünür.
Örneğin, Google ve Amazon gibi şirketler yeşil enerji tedarik kaynaklarına geçerek enerji maliyetlerini %10'a varan oranlarda azalttı. Bu arada, United Airlines uçaklardan gereksiz ağırlığı kaldırarak toplam yakıt tüketimini azalttı ve yakıt maliyetlerinden 2 milyar dolar tasarruf etti.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
Küresel perakende tedarik zinciri, birçok paydaşı olan karmaşık bir sistemdir. Sürdürülebilir kalkınma, tedarik zincirinin çevresel etkisini azaltırken performansı ise sürekli iyileştirme yeteneği olarak ifade edilir. Bu nedenle hedefleri sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak olan şirketler, kendi etkilerini analiz etmeli ve iyileştirme yapılabilecek alanları belirlemelidir.
Sürdürülebilir kalkınma sadece ekonomiyi ilgilendirmez. Aynı zamanda insan hakları, adalet veya kültür, çevresel faktörler ve teknolojik yönlerle sosyal bağlantıları da kapsar.
Kitle dağıtımının çevresel sorunlarının yönetilmesine ilişkin stratejiler ise şunları içerir
✔ Atıkları azaltmak ve geri dönüştürmek
✔ Suyu yeniden kullanmak ve ya su kullanımını azaltmak
✔ Yenilenebilir enerjiye kaynaklarını tercih etmek
Sürdürülebilir kalkınmanın bu temellerini ele alan LogD, geliştirdiği Milk Run Yönetim Sistemi ile şirketlerin operasyon süreçlerini daha verimli hale getiriyor
SÜREÇLERİNİZİ İYİLEŞTİRİN
Çoğu zaman, bir görevi tamamlamanın en etkili yöntemi aynı zamanda en çevreci yöntemdir; bu, yeşile dönmenin muhtemelen operasyonları ve tedarik zinciri yönetimini iyileştirmeye yardımcı olacağı anlamına gelir. Örneğin, kuruluşun filo verimliliği programı, Walmart'ın yakıt maliyetlerinde 1 milyar ABD Doları tasarruf etmesinin yanı sıra genel enerji verimliliğinin iyileştirilmesine de yardımcı oldu. Walmart'ın programı, teslimat rotalarını optimize etmenin yanı sıra yeşil lojistik yönetimine odaklandı. Bu sayede şirket, "en verimli ekipmanı" kullanmak için güncellemeler yaptı ve kamyonlara yük yüklemek için daha verimli yollar belirledi.
KARBON AYAK İZİNİZİ AZALTIN
Tedarik zincirinin çevresel sorunlarından biri ortaya çıkan aşırı atıklardır. Tek kullanımlık taşıma materyalleri çevresel atıkların her gün büyük oranda artmasına sebep olur. Bunun yanı sıra bu paketleme ve sevkiyat materyallerinin üretilmesi sırasında kesilen milyonlarca ağaç, üretim sırasında kullanılan tonlarca su ve atık olarak doğaya bırakılan plastikler karbon ayak izinizi büyük ölçüde artırarak çevresel tahribatı artırır.
Bu nedenle birçok işletme, birincil hedefi karbon ayak izlerini azaltmak için yeşil lojistik stratejilerine yöneliyor. Örneğin fosil yakıt tüketimini azaltmanın yollarını bulmaya çalışan Walmart'ın filo verimliliği programının arkasındaki ana hedeflerden biri daha düşük karbon ayak iziydi. Walmart nihayetinde teslimat rotalarını otomatikleştirmek gibi sürdürülebilir lojistik stratejileri kullanarak karbondioksit emisyonlarını 650.000 metrik ton azalttı.
Bu tahribatı engellemek için yola çıkan LogD, sevkiyatlar sırasında karton koli kullanımı yerine, süreç içerisinde sürekli kullanabileceğiniz geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen çevre dostu inovatif kutuları ile sizlere güvenli taşıma yöntemi sunar. LogD geliştirdiği yeniden kullanılabilir kutuları ile ürünlerinizin daha güvenli taşınmasını sağlarken, tedarik zincirindeki döngüselliği de en üst düzeye çıkaran bir yönetim sistemine sahiptir.